Pages Navigation Menu

Wu Pe - doradztwo biznesowe Warszawa. WuPe

W jakich produktach występuje białko?

W jakich produktach występuje białko?

Zgrabna sylwetka wymaga nie tylko treningu ale także właściwego odżywiania. Odpowiednio dobrany plan żywieniowy to nawet 70% sukcesu.

Podstawą każdej diety jest bilans kaloryczny i odpowiednio dobrane makroskładniki. Dobrze zestawione białka, węglowodany i tłuszcze decydują o pożądanym efekcie diety. A zatem w czym jest dużo białka
Białka zwierzęce nazywane białkami pełnowartościowymi, występują w produktach pochodzenia zwierzęcego. Można tutaj wymienić mięso z gęsi, kaczki, kurczaka, indyka a także wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę, cielęcinę oraz podroby. Ponadto zawierają je również wszelkiego rodzaju ryby oraz owoce morza. Białka te zawiera także śmietana, jajka, ser, jogurt oraz kefir.
Z kolei zaś białka roślinne, czyli niepełnowartościowe, występują w produktach pochodzenia roślinnego. Ich źródłem są w szczególności: suszone morele, rodzynki, śliwki, daktyle, awokado oraz warzywa takie jak fasola, zboża, brokuły, szpinak, ziemniaki, brukselka i kukurydza.
Białko jest bardzo ważnym składnikiem każdej diety, dlatego też dbając o swoje zdrowie i samopoczucie, należy przyswajać odpowiednią ilość protein każdego dnia.