Zielona herbata – właściwości, ogólny przegląd
Zielona herbata, czyli drogocenny napój pochodzący ze starożytnych Chin ma wiele cech pozytywnych. Nasi przodkowie stosowali herbatę w leczeniu chorób: zaburzeń trawienia, bólów głowy, rozstrojów żołądka. Współcześnie herbatę również wykorzystuje się w świecie zdrowotnym oraz urodowym. Najcenniejsza jest zielona herbata Właściwości ma wiele. Zmniejsza ryzyko zachorowania na zawał serca, choroby wieńcowe, udaru mózgu i niektórych odmian raka (na przykład nowotworu płuc, jelita grubego, krwi, piersi, prostaty, skóry, żołądka).
Zawiera wiele minerałów, mikroelementów oraz witamin. Picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega otyłości. Ma własności przeciwpróchnicze i przeciwtrądzikowe. Zapobiega nieświeżemu oddechowi oraz parodontozie, zapaleniom dziąseł. Jest wskazana dla cukrzyków, gdyż chroni przed skokami cukru. Wciąż za mało? To nie wszystkie własności, jakie posiada zielona herbata. Właściwości rozchodzą się także wokół obecności specjalnego składnika – taniny, która działa na nas łagodnie, uspokaja. Eksperci powiedzą nawet, że potrafi wprowadzić człowieka w stan zen – czyli stan spokoju i harmonii.